top of page

OGIK konferenciasorozat

Az Országos Gazdaságinformatikai Konferencia megrendezésének a gondolata a GIKOF megalakítását követően 2002-ben merült fel először.  Az első 10 konferencia megrendezésére Győrben került sor. 2002-2005 között a konferenciák helyszíne a Hotel Konferencia Győr volt, 2006-2013 között pedig a Győri székhelyű Széchenyi István Egyetem adott otthont a rendezvénynek. Már a 2002 novemberi első konferencián bebizonyosodott, hogy olyan rendezvényről van szó, amely hiánypótló a hazai informatika-szakmában. Az üzleti informatikai rendszerekkel foglalkozó szakemberek: kutatók, fejlesztők, oktatók, alkalmazók nagy várakozással tekintettek a GIKOF konferenciasorozata elé.  A szerzők által benyújtott cikkeket, az elhangzott előadásokat, a szakmai vitákat, a kerekasztal-beszélgetéseket a résztvevők hasznosnak ítélték, a konferencia évenkénti megrendezését fontosnak tartották

Az első pár év sikerei után és a tapasztalatok alapján a GIKOF Elnöksége úgy határozott, hogy nemzetközi szinten hirdeti meg a konferenciát. Az első ISBIS (International  Symposium on Business Information Systems) konferenciára 2005-ben került sor, amelyen már külföldi előadók is részt vettek. Ettől az évtől kezdve a plenáris előadások angol nyelven hangzottak el nemzetközileg elismert meghívott külföldi előadóktól, valamint angol és magyar nyelvű szekciókat egyaránt szerveztünk.

Említésre méltó a 2009-ben rendezett konferencia, amely valójában egy joint conference volt a CONFENIS konferenciasorozattal. Ezen a rendezvényen az 5 földrész mindegyikéről érkeztek előadók. Az IFIP (International Federation on Information Processing) Information Systems bizottság Enterprise Information Systems munkacsoportjával való szoros szakmai kapcsolat a kövekező évekre is fennmaradt, A GIKOF és az IFIP WG 8.9 mindmáig együtt dolgozik a konferenciák (OGIK/ISBIS, CONFENIS) szervezésében és a szakfolyóiratok (SEFBIS Journal, Enterprise Information Systems) cikkeinek a bírálatában, megjelentetésében.

 

A 10. Jubileumi konferencián a szervezők javaslatát elfogadva a GIKOF Elnöksége úgy határozott, hogy megköszönve Győr-nek a konferenciák megrendezésével kapcsolatban végzett 10 éves értékes munkáját és azt a támogatást, amit a konferenciák szervezésében és lebonyolításában, a helyszín biztosításában, szponzorok felkérésében nyújtott, a konferenciasorozatot ún. vándorkonferenciává alakítja, és Pécs mellett (2010) lehetőséget ad az ország többi intézményének is a szervezésre. Így 2014-től az OGIK helyszíne minden évben változott:

  • 2014 Budapest, Corvinus Egyetem

  • 2015 Veszprém, Pannon Egyetem

  • 2016 Dunaújváros, Dunaújvárosi Egytem

  • 2017 Sopron, Soproni Egyetem 

  • 2018 Sopron, Soproni Egyetem 

  • 2019 Budapest, Milton Friedman Egyetem

  • 2021 Veszprém, Pannon Egyetem

bottom of page